• Menu
  • Menu

Kerst in Noord-Frankrijk, mijn ervaring in Arras en Lille

Begin december 2022 heb ik een bezoek gebracht aan Arras en Lille om te ontdekken hoe kerst wordt gevierd in Frankrijk. De kerstmarkten in Duitsland zijn natuurlijk erg bekend en populair in Nederland, maar over de kerstmarkten in Frankrijk had ik nog maar weinig gehoord. Daarom een goed excuus om eens te ontdekken hoe kerst in Noord-Frankrijk is! Hieronder vertel ik je meer over mijn ervaring van kerst in Noord-Frankrijk.

De kerstmarkt van Arras en Lille in Noord-Frankrijk, mijn ervaring

Ik ben allereerst in Arras geweest en daarna neem ik je mee naar Lille!

Ga snel naar:

Kerst in Arras mijn ervaring in Noord-Frankrijk

Mijn eerste stop in Noord-Frankrijk was Arras. Dit plaatsje staat in het Nederlands ook wel bekend als Atrecht en heeft een grote rol gespeeld in de Eerste Wereldoorlog. Het is in deze plaats dus ideaal om deze gezellige kerstmarkt te combineren met een aantal activiteiten om meer over de geschiedenis te leren.

De kerstmarkt van Arras in Noord-Frankrijk

De kerstmarkt van Arras in Noord-Frankrijk

De kerstmarkt van Arras was erg gezellig. De kerstmarkt stond opgesteld op het grote Grand Place en er was hier ruimte voor meer dan 60 kerstkraampjes. Er was natuurlijk genoeg keuze om lekker wat te eten en te drinken of om kerstspulletjes te kopen.

Niet te missen op het plein was het grote reuzenrad. Op maar liefst 35 meter hoogte had je een prachtig uitzicht over de stad. Zeker de moeite waard!

De kerstmarkt van Arras in Noord-Frankrijk

Schaatsliefhebbers hebben bovendien de mogelijkheid om een rondje te schaatsen over de schaatsbaan en het is leuk om even langs de mooi verlichte belfort (klokkentoren) van Arras te lopen. Rondom het Grand Place zijn meer dan genoeg gezellige restaurantjes, cafes en winkeltjes om gezellig wat te drinken.

De kerstmarkt van Arras vindt plaats in de hele maand december en is zeker een bezoekje waard!

Overige activiteiten in Arras

Zoals hierboven genoemd is het tijdens je weekendje Arras ook zeker de moeite waard om meer over de geschiedenis van de stad te leren. Aangezien Nederland neutraal was tijdens WO 1 heeft deze oorlog minder aandacht gehad tijdens onze geschiedenislessen, maar dat hier genoeg gebeurd is, staat vast! Hieronder geef ik je een aantal leuke activiteiten om te doen in Arras!

1, Breng een bezoek aan Carrière Wellington

Carrière Wellington in Noord-Frankrijk, Arras

Het museum Carrière Wellington vind je op loopafstand van het centrum van Arras. In dit museum leer je van alles over de loopgravenoorlog van WO 1. Dit was namelijk de plek waar vrijwilligers uit Nieuw-Zeeland waren gestationeerd.

Carrière Wellington in Noord-Frankrijk, Arras

Het was erg gaaf om door lichteffecten en video’s mee terug in de tijd te worden genomen. Zo wordt de spanning steeds meer opgebouwd naarmate de strijd dichterbij komt in de tunnels… hoe dit afloopt ontdek je in het musea!

2, Breng een bezoek aan het Canadese oorlogsmonument in Vimy

Canadese oorlogsmonument in Vimy

Op ongeveer een kwartiertje rijden vanaf Arras vind je het Canadese oorlogsmonument van Vimy. Onderweg zal je meerdere gedenkplaatsen tegenkomen.

Eigenlijk bestaat de gedenkplaats uit vier delen die je lopend of met de auto zal kunnen bereiken.

  • Hoofdgebouw: hier vind je een klein museum met allerlei informatie over de Canadezen tijdens WO 1 in Noord-Frankrijk. Zo vind je hier meerdere recruiters posters, verhalen en meer!
  • Achter het museum vind je de loopgraven. Deze worden omgeven door kraters die zijn ontstaan door de vele bominslagen. Erg indrukwekkend om doorheen te lopen!

Crater landschap Vimy

  • Om de hoek van de parking vind je een grote begraafplaats van Canadese soldaten. Het uitgestrekte veld maakte dit erg indrukwekkend!
  • Hoogtepunt is het Canadian National Vimy Memorial. Dit is een gigantisch monument dat is gebouwd ter nagedachtenis aan de slachtoffers van WO1. Het moment is ingewijd in 1936 en indrukwekkend om te zien!

Canadian National Vimy Memorial bezoeken tijdens kerst Noord-Frankrijk

3, Ontdek de Nécropole Nationale de Notre Dame de Lorette

Nécropole Nationale de Notre Dame de Lorette

In de buurt van het Canadese oorlogsmonument vind je de gigantische ovalen cirkel: Nécropole Nationale de Notre Dame de Lorette. In dit gigantische bouwwerk vind je de namen van de slachtoffers van de oorlog. Allen op alfabetische volgorde en geen onderscheid in nationaliteit, want iedereen was slachtoffer van de oorlog. Erg indrukwekkend!

Aan de overkant van de bezienswaardigheid vond je de Notre Dame de Lorette. Deze grote kerk wordt omringd door talloze graven, ook uit WO 1. Het is zeker de moeite waard om hier eens een rondje langs te lopen.

Nécropole Nationale de Notre Dame de Lorette

4, Ontdek Arras op grote hoogte

Kerstmarkt Arras in Noord-Frankrijk

Een must-do tijdens je bezoek aan Arras is om naar de top van de Belfort (klokkentoren) te klimmen. Dit is zeer toegankelijk voor bijna iedereen, want het grootste gedeelte leg je af met de lift en je hoeft alleen de laatste 50 treden zelf te zetten.

Van boven op de toren geniet je van een fantastisch uitzicht over de stad!

Verblijven in Arras, mijn ervaring in Noord-Frankrijk

Ibis Styles Centre Arras

Tijdens mijn 3 dagen in Arras verbleef ik 2 nachten in het Ibis Styles Centre Arras. Dit hotel is ideaal gelegen, want in nog geen 5 minuten lopen was ik op de Grand Place bij de populaire kerstmarkt. Achter het hotel heb je bovendien een grote gratis parking.

Het hotel is helemaal in de filmsfeer ingericht. Dit zie je bijvoorbeeld terugkomen in de portretten in de lobby en in de inrichting van de hotelkamers. Erg leuk!

De kamer is niet erg groot, maar beschikt wel over alles wat je mogelijk nodig hebt, zoals wifi, grote tv, tafeltje en een mooie inloopdouche.

Lunchen en dineren kan in het rooftoprestaurant van het hotel. Dit restaurant is erg indrukwekkend en zeker de moeite waard. ’s Morgens kan je achter de lobby aanschuiven bij het ontbijtbuffet. De keuze was niet heel groot, maar wel met alles wat je nodig hebt: verse broodjes, koffie en fruit.

Meer informatie over dit mooie hotel in Arras ontdek je hier!

Kerst in Lille – mijn ervaring in Noord-Frankrijk

Na 2 dagen in Arras was het tijd om de volgende ochtend door te rijden richting Lille. Lille is een zeer populaire shopstad in Noord-Frankrijk en vind je op nog geen 2 uur rijden van de Nederlandse grens. Hieronder vertel ik je meer over mijn ervaring tijdens kerst in Lille!

Kerstmarkt van Lille in Noord-Frankrijk

Kerstmarkt van Lille in Noord-Frankrijk

De kerstmarkt van Lille is een van de meest populaire kerstmarkten van Noord-Frankrijk en ik ben er achtergekomen waarom. Je vindt de kerstmarkt van Lille op 2 aaneengesloten pleinen bij het Place du Géneral de Gaulle. Op het plein zelf vind je een gigantische kerstboom met reuzenrad, die je een prachtig uitzicht geeft over de stad.

Kerstmarkt van Lille in Noord-Frankrijk

Op het andere plein vind je een grote kerstmarkt met talloze kraampjes: ook hier vind je talloze eet- en drinkkraampjes met leuke kerstspullen. Klein nadeel was dat de kerstmarkt door veiligheidsmaatregelen afgesloten was, waardoor het wat langer duurde om hier binnen te komen. Eenmaal binnen zag het er fantastisch uit!

Verder is het leuk om te zien dat de hele stad in de kerstsfeer was. Overal verlichte- en versierde gebouwen wat voor een gezellige sfeer zorgde!

De kerstmarkt van Lille vindt plaats van half november tot eind december en is zeker een bezoekje waard!

Overige activiteiten in Lille

Lille is een wereldstad en dat betekent dat er meer dan genoeg te doen is in Lille. Allereerst zullen shopliefhebbers zich zeker niet hoeven te vervelen. Naast de talloze winkels in het centrum, vind je hier namelijk ook het gigantische winkelcentrum Euralille! Daarnaast kan je natuurlijk lekker eten of wat drinken in een van de vele restaurantjes.

Zelf was ik maar 24 uur in Lille en heb de stad leren kennen door onderstaande 2 activiteiten:

1, Stadsrondtour met de bus

Stadstour Lille

Als je niet zoveel tijd hebt om de stad te ontdekken, dan is het zeker de moeite waard om de stad te ontdekken met de city tour bus tijdens de kerst in Noord-Frankrijk. De bus vertrekt elke anderhalve uur vanaf het VVV kantoor en de rit duurt ongeveer 1 uur en 15 minuten.

Tijdens de tour leer je doormiddel van een Nederlandse audio-guide en video meer over de opbouw en geschiedenis van de stad en kom je langs bezienswaardigheden die net wat ver zouden zijn met de auto. Zeker leuk om op een snelle manier wat meer van de stad te leren kennen!

Alternatief zou kunnen zijn om met een wandel toer meer over het centrum van Lille te ontdekken!

Reserveer hier direct de citybus in Lille

Of reserveer hier een wandeltour met gids door Lille! 

2, Doe mee met een bierspeurtocht

Bierspeurtocht tijdens de kerst in Noord-Frankrijk, Lille

Tijdens mijn verblijf in Lille en heb ik meegedaan aan een bierspeurtocht en dat was een leuke ervaring.

In 2 en een half uur tijd leer je met je groepje de stad beter kennen. Zo moet je doormiddel van aanwijzingen de weg door het stadscentrum volgen en heb je onderweg 3 proeverijen met een biertje. Als je raadt wat voor soort biertje dit is, krijgt jullie team extra punten.

Daarnaast kun je tijdens de tocht nog meer extra punten winnen door bepaalde bezienswaardigheden op de foto te zetten en door een aantal vragen te beantwoorden.

Lukt het jullie om een snellere tijd neer te zetten dan ik? Ik was in iets meer dan 2 uur bij het eindpunt!

Meer informatie over deze bijzondere bierspeurtocht door het centrum van Lille ontdek je hier!

Kerst in Noord-Frankrijk, Lille

3, Nog veel meer te doen in Lille

Op zoek naar meer tips over een stedentrip naar Lille? Bekijk dan eens deze pagina met talloze tips voor je vakantie in Lille!

Mijn verblijf in Lille

Grand Hotel Bellevue in Lille

Tijdens mijn stedentrip in Lille verbleef ik in het Grand Hotel Bellevue, direct aan het centrale plein van Lille en dat was een fantastische ervaring!

Dit is het meest centraal gelegen hotel van Lille en gevestigd in een oud monumentaal pand. Dit zie je ook terug aan het mooie interieur van het pand. De kamers zijn zeer ruim, het bed gigantisch en je bent van alle gemakken voorzien.

Grand Hotel Bellevue

Het hotel is echt prachtig en de place-to-be tijdens je stedentrip in Lille.

Het ontbijt was bovendien ook zeer uitgebreid: van verse broodjes en fruit, tot zalm en heerlijke koffie. De keuze was groot! Dit hotel is een absolute aanrader tijdens de kerst periode in Noord-Frankrijk!

Meer informatie over dit prachtige hotel in Lille ontdek je hier!


 Dit waren mijn tips en ervaring om je vakantie rond de kerst periode te vieren in Lille en Arras in Noord-Frankrijk. Meer tips ontdek je hier: