• Menu
  • Menu

5 redenen waarom je zeker alleen moet gaan backpacken

Wat ontzettend leuk dat jij erover nadenkt om wel of niet alleen te gaan backpacken. Ik kan me nog goed herinneren dat ik ook ontzettend veel op internet heb rond gezocht naar informatie over het alleen backpacken, want ook ik twijfelde erg of het ‘alleen backpacken’ wel iets voor mij zou zijn. Nu inmiddels een paar maanden later heb ik er geen seconde spijt van gehad dat ik op reis ben gegaan naar Vietnam!

Hieronder zal ik je een aantal punten meegeven waarom je wel of niet alleen zou moeten gaan backpacken en bovendien zal ik een aantal leermomenten meegeven vanuit m’n eigen ervaring.

Wel of niet alleen backpacken

1, Wat is het alternatief?

Uiteraard begrijp ik dat het in eerste instantie prettiger lijkt om met een vriend/vriendin te gaan reizen. Echter kan het natuurlijk zo voorkomen dat er geen vrienden op dit moment tijd hebben om te reizen. Ga jij dan eeuwig wachten totdat iemand tijd heeft om jou mee te nemen (wat misschien wel nooit zal zijn), of neem je het heft in eigen handen?

Ga jij rondreizen, dan ga je op avontuur. Je treeft uit je comfort zone en leert nieuwe mensen kennen (daarover hieronder meer). Het alternatief? Weer een serie kijken op Netflix? Of weer naar dezelfde bar met dezelfde groep mensen? Natuurlijk niet! Trek er lekker op uit en ga echt even leven!

2, Zelfontwikkeling

Reizen is een ontzettend goede manier om jezelf te ontwikkelen. Je komt in een nieuwe sociale situatie terecht en je zal jezelf echt even moeten aanpassen. Natuurlijk is deze verandering even spannend, maar je leert er zo ontzettend veel van. Je komt namelijk in contact met mensen vanuit de hele wereld, een nieuwe cultuur, met nieuwe gebruiken etc. Waarschijnlijk zal jij erachter komen dat je eigenlijk veel meer kan, dan waar je zelf bewust van bent!

Een tip voor je eerste keer backpacken is om een land uit te kiezen, waar veel andere backpackers komen, zodat je gemakkelijk in contact kan komen met nieuwe reismaatjes. Voorbeelden van dit soort plekken zijn: Thailand, Bali en Vietnam. Daarentegen zijn landen, zoals Japan en Zuid-Korea wat lastiger om zelfstandig te ontdekken. Doordat hier veel minder backpackers naar toe gaan, loop je het risico om een aantal dagen ‘echt’ zelfstandig te zijn. Dat is zeker niet erg, maar wellicht wat heftig voor een eerste solo backpack avontuur.

3, Plan weinig van tevoren

Een absolute aanrader is om van tevoren zo min mogelijk te plannen, maximaal 2-3 dagen. Door voor jezelf al een compleet reisschema in te vullen, beperk je jezelf enorm om ter plekke je plannen te wijzigen en met andere backpackers op te trekken. Het is uiteraard wel handig om enigszins een beeld te hebben van de route die je wilt gaan maken, maar veel meer dan dat zou ik niet voorbereiden. Op deze manier heb je de mogelijkheid om makkelijk bij andere backpackers aan te sluiten.

Een van de voordelen van solo backpacken is dat je met helemaal niemand rekening hoeft te houden. Kom jij iemand tegen die lekker een dagje wilt rond touren, sluit gezellig aan! Of wil jij juist lekker uitbrakken, omdat het de avond ervoor iets te laat is geworden. Ook dat kan. Jij bent de regisseur van je eigen verhaal en bepaalt dus helemaal zelf hoe je jouw rondreis wilt beleven. Deze vrijheid is toch fantastisch?!

Wel of niet alleen backpacken
Op de top van een berg in Sapa na een lange klim met een nieuwe groep mensen, Vietnam

4, Verblijf in een hostel

Zonder twijfel is de plek waar je de meeste backpackers gaat tegen komen in een hostel. Hier zullen vaak gemeenschappelijke plekken zijn, zoals een barretje of een ruimte waar je spelletjes kan doen. Vind je het te intens om een slaapkamer te moeten delen? Dan zijn er in de meeste hostels ook privé slaapkamers aanwezig. Zo geniet je wel van de gezelligheid van een hostel, maar heb je toch je eigen plekje om te slapen.

Een aanrader is om in ieder geval de eerste nacht in een privé kamer of in een hotel te verblijven. Waarschijnlijk zal je na een lange reis ontzettend vermoeid aankomen op je bestemming en dan is er maar 1 ding wat je wilt: rust. Bovendien is het wel fijn om een plekje te hebben waar je in alle rust je day- en backpack kan herorganiseren voor de aankomende dagen.

>> Je eerste hostel boek je eenvoudig via Booking.com! 

5, Maar ik ben introvert

Ook het hebben van een introvert karakter is geen enkel probleem tijdens het backpacken. Waarom zeg ik dat zo stellig? Er zijn zo ontzettend veel andere mensen aan het reizen en opzoek naar gezelligheid of iemand om verhalen mee te delen, dat dat echt geen probleem zal zijn.

Een ding wat je gemeenschappelijk zal hebben is je passie voor reizen. Dus waar komt iemand vandaan, welke plekken heeft iemand al bezocht in het land waar je nu bent, heeft iemand al veel andere gave reizen gemaakt of gewoon de plannen voor de dag, zijn veel gebruikte onderwerpen om een gesprekje te starten.

Worst-case scenario:

Stel je bent twee weken aan het backpacken en je vindt het echt helemaal verschrikkelijk. Ik verwacht het niet, want letterlijk elke solo backpacker die ik heb gesproken moest even een paar dagen wennen en had het daarna ontzettend naar zijn zin, maar het zou kunnen. Wat doe je dan? Nou, in het allerergste geval pak je dan gewoon het vliegtuig terug naar huis. Je hebt het in ieder geval geprobeerd en ook daar mag je best trots op zijn! Je zult in ieder geval nooit met het ‘wat als’ gevoel achterblijven, aangezien je het gewoon hebt geprobeerd!

Hopelijk heb jij wat gehad aan bovenstaande tips en maak je nu de keuze om wel of niet alleen te gaan backpacken. Wat mij betreft een absolute aanrader!