• Menu
  • Menu

Vakantie in de Atlantische Loirestreek – mijn ervaring in Frankrijk!

Welkom in de prachtige Atlantische Loirestreek in Frankrijk, waar ik, Melvin, halverwege de maand juni ’23 een mini rondreis heb gemaakt en bijzondere avonturen heb beleefd. Van de rustige en educatieve omgeving van Bio Parc Zoo in Doué-la-Fontaine tot de historische pracht van de Abdij van Fontevraud en de levendige sfeer van Laval. Ik heb me laten betoveren door de diversiteit die dit betoverende gebied in Frankrijk te bieden heeft. Hieronder vertel ik je meer over mijn ervaring tijdens de vakantie in de Atlantische Loirestreek!

Vakantie in de Atlantische Loirestreek - Ervaring van Melvin

In dit artikel neem ik je mee op een reis langs deze drie unieke bestemmingen, waarbij ik je zal onderdompelen in de natuurlijke schoonheid, de rijke geschiedenis en de bruisende cultuur van Frankrijk. Van ontmoetingen met bedreigde diersoorten in Bio Parc Zoo tot het verkennen van een van de best bewaarde kloosters ter wereld in de Abdij van Fontevraud. Daarnaast heb ik echt genoten van de levendige sfeer in Laval. Deze vakantie bood mij een onvergetelijke ervaring in de Atlantische Loirestreek die ik graag met jullie wil delen!

Vakantie ervaring door de Atlantische loirestreek: veel cultuur & historie!

Dag 1: De pracht van de Abdij van Fontevraud

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie

Mijn reis begon met een bezoek aan de Abdij van Fontevraud in de gemeente Fontevraud-l’Abbaye. Dit indrukwekkende klooster uit de 12e eeuw is een van de best bewaarde kloosters ter wereld. Het werd gesticht door Robert d’Arbrissel en was uniek omdat het gemengd was en mensen van verschillende sociale achtergronden samenbracht.

Voordat ik de abdij ging verkennen, leerde ik meer over de geschiedenis van deze bijzondere plek. In 1101 werd de Abdij van Fontevraud opgericht als een gemengd klooster met monniken en nonnen onder leiding van een abdis. Dit was ongebruikelijk in die tijd, maar het klooster groeide uit tot de grootste en rijkste abdij van Europa.

Ontdek de Abdij van Fontevraud

Na de Franse Revolutie werd de abdij omgebouwd tot een gevangenis die onderdak bood aan 2000 gevangenen. Tegenwoordig is het omgetoverd tot een cultureel centrum en toeristische attractie. De abdij biedt prachtige architectuur en een museum met een collectie van bijna 900 kunstwerken. Hier bewonderde ik kleurrijke schilderijen, sculpturen en andere artistieke creaties die getuigen van een onbevangen en expressieve benadering van kunst.

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie

Na een dag vol cultuur en geschiedenis, genoot ik van een heerlijke maaltijd in Fontevraud Le Restaurant. Dit bekroonde restaurant met een Michelinster bood gerechten geïnspireerd op de rijke culinaire tradities van de Loire-vallei.

Die avond sliepen wij bij het hotel van de Adbij: Fontevraud l’Hôtel. Dit was een zeer bijzondere ervaring, want daardoor heb je de mogelijkheid om ook na sluitingstijd én dus ook in het donker, het terrein van de Abdij en de Abdij zelf te bezoeken. Dit was een heel bijzonder om mee te maken. Vooral de stilte was echt uniek!

Sowieso wel heel bijzonder om eens in ‘een soort van’ kasteel te overnachten. Zeker een aanrader!

Slapen in Abdij

Dag 2: een ontmoeting met dieren in Bio Parc Zoo

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie BioParc

Op dag 2 bracht ik een bezoek aan Bio Parc Zoo in Doué-la-Fontaine. Deze dierentuin verschilt van andere commerciële parken doordat het park zich richt op educatie en het welzijn van de dieren. Hier geen entertainmentshows, maar de focus ligt op het beschermen van bedreigde diersoorten.

Bio Parc Zoo is aangelegd om diverse bedreigde diersoorten te beschermen en geeft veel zorg en liefde aan alle dieren. Het park biedt diverse natuurlijke leefomgevingen voor de dieren en streeft ernaar hun natuurlijke gedrag te respecteren.

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie

Ik bewonderde meer dan 130 verschillende soorten dieren, waarvan maar liefst 30% op de rode lijst van bedreigde diersoorten staat. Terwijl ik genoot van het observeren van deze prachtige diersoorten, leerde het park mij bewust te zijn van de gevaren die deze dieren bedreigen en hoe we kunnen bijdragen aan hun bescherming.

Neushoorns in Bio Parc

Het hoogtepunt van mijn bezoek was het Zuid-Amerikaanse territorium, waar ik zeldzame Zuid-Amerikaanse zoogdieren kon zien, zoals reuzenotters uit het Amazonegebied en Javaanse panters in de Leopard Canyon. De dierentuin bood een onvergetelijke ervaring om deze dieren in hun natuurlijke leefomgeving te observeren.

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie

Na een dag vol avontuur in Bio Parc Zoo, verbleef ik in The Gîtes du Bioparc, een accommodatie midden in de natuur, waar ik me nog steeds dicht bij het wildlife bevond. Alle huisjes zijn gemaakt van hout en hebben alles wat je nodig hebt.

Dit verblijf is ideaal te combineren met de dierentuin, want het is recht tegenover de ingang te vinden!

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie

Dag 3: Ontdekkingstocht in Laval

Straatjes van Laval

Op de derde dag verkende ik de bruisende stad Laval aan de oevers van de rivier de Mayenne. Deze levendige bestemming heeft voor elk wat wils. Ik maakte een wandeltour door de geplaveide straatjes, bezocht de betoverende Jardin Botanique de la Perrine en ontdekte de wereld van naïeve kunst en singuliere kunstvormen in het Musée d’Art Naïf et des Arts Singuliers.

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie

Lunchen en varen bij de rivier de Mayenne waren ook leuke activiteiten die ik in Laval ondernam. Het varen over de rivier was een ontspannende en schilderachtige ervaring, waarbij ik de schoonheid van de stad vanaf het water kon bewonderen.

Laval ontdekken

Tijdens mijn verblijf in Laval verbleef ik in Hôtel Le Petit Perier, een comfortabele en gastvrije accommodatie in het hart van de stad. Het vriendelijke personeel gaf me tips over de beste plekken om te bezoeken en ik kon gemakkelijk te voet bij bezienswaardigheden, restaurants en winkels komen.

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie

Een uitstapje dat ik maakte vanuit Laval was naar Musée Robert Tatin in Cossé-le-Vivien, op slechts 20 minuten rijden. Dit museum is gewijd aan het werk van de beeldhouwer en schilder Robert Tatin. Het museum zelf is een meesterwerk met opvallende architectuur en prachtige tuinen die me verwelkomden in een magische omgeving. Binnen vond ik een uitgebreide collectie van Tatin’s creaties, die getuigden van zijn verbeeldingskracht en interesse in mythologie, spiritualiteit en menselijke emoties.

Robert Tatin museum

Laval was ook een culinair avontuur. Ik genoot van een heerlijk diner bij Le Palatium Laval – Brasserie, dat me verwelkomde in het midden van de stad en met een gevarieerd menu. Hier proefde ik heerlijke gerechten en heb ik een gezellige avond beleefd!

Atlantische Loirestreek ervaring vakantie


Al met al was mijn reis naar Frankrijk een onvergetelijke ervaring, waarbij ik dieren bewonderde in Bio Parc Zoo, me verdiepte in de geschiedenis van de Abdij van Fontevraud en genoot van de levendige sfeer van Laval. De combinatie van natuur, cultuur en culinaire hoogstandjes maakte deze reis tot een unieke ontdekkingsreis die ik voor altijd zal koesteren.

Al met al heb ik genoten van een heerlijke ervaring tijdens mijn vakantie in de Atlantische Loirestreek! Hier ontdek je mijn ervaring in Parijs!