• Menu
  • Menu

Hanoi: veel te leuk als doorreis locatie

Tijdens de eerste dagen van mijn reis, was er een groot obstakel aanwezig: het corona virus. Daardoor heb ik niet alleen mijn vlucht last minute moeten omboeken (tussenstop stond gepland in China), maar ook in Hanoi wordt er steeds meer gesloten en loopt bijna iedereen van de lokale bevolking met een mondkapje. Speciaal voor toeristen worden er op enkele plaatsen kapjes uitgedeeld. Hieronder vertel ik jullie over mijn eerst solo reiservaring in Hanoi, de hoofdstad van Vietnam. Hopelijk haal je hier handige tips en reisinspiratie uit.

Hier vind je mijn reiservaring Hanoi

Vertrekken

Mijn reis begon al vroeg op zondagochtend van Amsterdam, via Parijs naar Hanoi. Uitgevoerd door Vietnam Airlines, prima maatschappij voor intercontinentale vluchten. Het eten was prima, groot aanbod van nieuwe films en lekker gezeten. In totaal duurde de reis zo’n 16 uur.

Veel mensen kiezen alleen voor Hanoi als tussenlocatie om daar te reizen naar Sa Pa, Ha Long Bay, Ninh Binh etc, maar de hoofdstad van Vietnam heeft zelf ook genoeg te bieden, zoals ik jullie hieronder zal vertellen. Ik raad het in ieder geval aan om 1,5-2 dagen in de stad te verblijven. Hieronder vind je mijn reiservaring in Hanoi met handige tips!

Dag 1 in Hanoi

Mijn aankomst lokale tijd was om 6:00 ‘s ochtends. Dat betekent dat ik de nacht heb overgeslagen, wat erg pittig was voor de jetlag. Na de visa controle op de luchthaven heb je de mogelijkheid om te pinnen bij een ATM. Zeker een aanrader, want op de luchthaven kan je een hoger bedrag pinnen dan in de stad, wat veel commissie kan schelen. Daarna natuurlijk wel goed je geld verdelen. Ook is het handig om direct je Vietnamese simkaart te regelen, al zou dit natuurlijk ook in de stad kunnen.

Dan is het tijd voor de taxi en dus ook meteen het eerste risico voor een scam. Dit kan je makkelijk voorkomen door je transport van te voren te regelen. Dit kan bijvoorbeeld hier en vaak kan dit van te voren bij je verblijf. Een alternatief is om een Grab te bestellen, de Aziatische Uber.

De straten van Hanoi

Rond 8 uur kwam ik aan bij m’n hostel: Cocoon Inn Hanoi. Gelukkig mocht ik daar al vanaf 10 uur in m’n kamer, aangezien het bed al beschikbaar was. Heel fijn! Want ik was natuurlijk gesloopt. Daarnaast is het hostel echt een aanrader! Zo zijn de bedden meer dan prima en je hebt genoeg privacy. Je kan kiezen uit een 4, 6 of 10-persoonskamer of een privé kamer. Ik zat in de 4-persoonskamer, voorzien van een grote kluis en badkamer. Ook is er een bar in het hostel aanwezig waar je tussen 18.30-19.30 gratis bier kan drinken. Een uitstekend hostel om in contact te komen met mensen, maar geen party hostel. Ook heb ik goede verhalen gehoord over het Hanoi Central Backpackers hostel, mocht je graag in een party hostel zitten: zo wordt daar elke avond een pubcrawl georganiseerd.

In de middag nog even het Hoam Kiem Lake bezocht met haar pagode. Dit meer staat in het teken van de legende van de schildpad, die zou hebben bijgedragen aan de overwinning van de keizer. De laatste schildpad van het meer is inmiddels overleden, maar wordt nog steeds geëerd vanuit de pagode.

Ho Hoan Kiem Lake: bekendste meer Hanoi

Daarna was het tijd om mijn eerste egg-coffee uit te proberen. Een typische delicatesse uit Hanoi. Ontstaan doordat het melk uit cappuccino’s voorheen alleen beschikbaar was voor de rijken en de Vietnamezen toch graag iets vergelijkbaars wilden drinken. De koffie is erg lekker en echt een aanrader Het zal wel wat dikker aanvoelen dan dat je gewend bent.

egg-koffie

In de avond ben ik meegegaan met een food tour. Echt een aanrader! 5 verschillende plekken bezocht, waarbij we uiteraard voornamelijk op de typisch kleine krukjes zaten. Leuke eerste kennis making met de Vietnamese keuken en bovendien erg lekker. Daarna was het tijd om eindelijk in slaap te vallen na deze lange nacht.

Dag 2 : Culturele tour in Hanoi

Op dag 2 heb ik ervoor gekozen om mee te gaan met een culturele tour. Zeker een aanrader mocht je geïnteresseerd zijn om het oude stadsgedeelte van Hanoi te ontdekken. Persoonlijk vind ik de chaos van Hanoi echt prachtig om te ervaren. Je wordt overweldigd door de grote hoeveelheden aan scooters en de beperkte verkeersregels, maar toch gaat het ‘goed’.

(lees hieronder verder)

Booking.com

We zijn begonnen met een walking tour in het oude gedeelte van de stad. Dat hoort natuurlijk op het lijstje thuis als je Hanoi bezoekt. De straatjes lijken wel allemaal erg op elkaar, maar zo proef je op een echte manier de stad. Daarna was er de mogelijkheid om te ‘shoppen’, want we liepen over de enorme markt van Hanoi. Zeker leuk om eens gezien te hebben, want zo’n massale markt waar je letterlijk alles kan halen, herken je natuurlijk helemaal niet in Nederland. Dit was de Hang Da Market.

Daarna werd ik in een typische Vietnamese outfit gehezen om vervolgens op een Cyclo de stad te ontdekken. Jup, best ongemakkelijk.. Maar ook wel weer grappig. Je zit dan in een soort van bak, voor een fiets en ziet op een manier  ‘hoe vroeger de Franse rijken werden vervoerd’ de stad. Grappig om eens te hebben meegemaakt. Eventueel is deze fietstocht ook los te boeken. Ter plekke op straat, als je een beetje goed kan onderhandelen of online. Hoogtepunt was de straat met de Franse kathedraal en prachtige muurschilderingen. Echt een prachtige plek om te zien!

Cyclo in Hanoi

Daarna was het weer tijd voor een goede Vietnamese Lunch. Wat eruit sprong was het heerlijke fruit, wat ze hier vaak serveren met het zeer populaire kokosnoot ijs. In Nederland vind ik kokos verschrikkelijk, maar hier kan ik het wel waarderen. Uiteraard mocht de egg koffie ook niet ontbreken.

Muurschilderingen van Hanoi

De rest van de middag was het tijd om te relaxen. Ook heb ik een bezoek gebracht aan het zeer populaire Trainstreet, een zeer populaire plek voor prachtige foto’s. Echter is het wel goed om te weten dat je alleen nog op de rails mag komen als je daar ook wat gaat drinken. Gelukkig is dit niet duurder dan andere plekken. Best logisch ook dat ze dit doen, want een paar keer per dag rijdt hier gewoon een trein, waardoor je goed moet opletten.

In de avond was het eerst tijd om te profiteren van het uurtje gratis bier in het hostel. Daarna ben ik met een groepje Nederlanders wat gaan eten bij de populaire beerstreet. Uiteraard werd de avond met een gezellig drankje afgesloten.

Dag 3; stadstour

Op dag 3 was het wederom tijd om vroeg op te staan en bovendien uit te checken. Aangezien ik in de avond met een nachttransfer naar Sapa vertrek had ik nog een dag om in Hanoi te besteden. Ik besloot om mee te gaan met een tour, waarbij je de hoogtepunten van de stad ziet. Dit kan je natuurlijk ook zelf doen, maar ik vond het wel even makkelijk op deze manier. Helaas liep de tour wel wat anders dan gepland, doordat inmiddels vele toeristische attracties gesloten zijn door het virus.

Zo begonnen we bij de Pagode bij het Chua Tran Quoc meer. Leuk om gezien te hebben, maar we konden niet naar binnen..

Daarna het Mausoleum, een zeer indrukwekkend complex ter ere van de inmiddels overleden president Ho Chi Minh, ook wel Ome Ho genoemd. Symbool voor de onafhankelijkheid van Vietnam en als een echte leider van het volk. In het mausoleum heb je de mogelijkheid om het opgebaarde lichaam te zien. Best indrukwekkend dat dit sinds 1975!! bewaard is gebleven.

Het Mausoleum

In het museum heb je de mogelijkheid om de huidige presidentiële werkplek te zien van de buitenkant. Ook leer je het verhaal kennen van ‘ome Ho’. Zo kan je een kijkje nemen in het ‘volkshuis’ waar hij heeft gewoond. Ook is hier de bekende One Pillar pagode. De enige pagode gebouwd met.. je raadt het al.

Reiservaring Hanoi

Aan het eind van de ochtend hebben we een bezoek gebracht aan het Hanoi War Museum. Een eerste kennismaking met de talloze oorlogen waarin Vietnam verzeild is geraakt. Hoofdreden daarvan is de populaire ligging aan de kust. Naast de verhalen vind je hier ook allerlei oude wapens en er staan een aantal oude tanks en Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en helikopters, die letterlijk uit de lucht zijn geschoten. Zeker een aanrader als hier je interesse ligt!

War museum Vietnam

Na het middageten was de laatste activiteit een bezoek aan het oude dorp ‘Bat Trang’, een oud dorpje dat bekend staat om zijn porselein en aardewerk. Het proces van de ontwikkeling van deze porseleinen producten werd hier uitgelegd: een van de weinige plekken waar alles nog met de hand wordt gemaakt. Deze activiteit was niet zo spectaculair, maar als je na deze uitleg vervolgens in de winkel komt en ziet wat de producten ‘maar’ kosten, dan is dat wel even een besef momentje.

Inmiddels is het diep in de middag en ben ik druk bezig met het schrijven van deze blog over mijn reiservaring in Hanoi. Het is pas dag 3, maar wat heb ik eigenlijk al veel meegemaakt! Straks nog even wat eten en dan is het tijd voor mijn volgende bestemming: Sapa!

Op zoek naar nog meer inspiratie voor je reis naar Vietnam? Hier vind je mijn overige blogs met mijn reiservaring in Vietnam:

Booking.com

Mijn ervaring in Vietnam zie je hier: